Ladan

Ladan
Här är ladan med sina 42 solceller

Under juli 2021 gick jag på mitt nästa solcellsprojekt. Eftersom jag har ett separat abonnemang på min lada så kunde jag även där sätta upp solceller. Anläggningen består av 42 solpaneler med en toppeffekt på 390 Watt per solpanel vilket ger ungefär 17 kW. Ladan ligger i SSO riktning med en taklutning på 40 grader så det är nästan helt optimalt. Tabellen nedanför visar optimalt för Göteborg men Varberg är förhållandevis nära så man kan utgå från att tabellen stämmer rätt bra.

Tabell taklutning solceller
Exakta siffror varierar beroende på var man är. I Sverige är dock skillnaderna förhållandevis små och motsvarande tabell ser liknande ut i hela södra Sverige.

Eftersom ladans tak troligtvis innehåller asbest ville jag inte ta bort några plattor eller göra någon åverkan på dessa. Lösningen blev att montera bort några av de befintliga fyrkantsskruvarna som håller takplattorna på plats och byta ut skruvarna mot nya distansskruvar med gummipackning.

Så här såg taket ut innan jag började montera distanserna

Det är inte lätt att gå på ett tak som lutar 40 grader. Jag var tvungen att tillverka någon form av platta för att fördela min tyngd eftersom det vore katastrof om någon takplatta skulle spricka. Det blev en flyttbar “stege” gjord av plywood med gammal takläkt som fotpinnar. Tillräckligt bred för att passa mellan distanserna men inte för klumpig att flytta på.

Här har jag börjat att montera distanser med hjälp av min hemmagjorda tyngdfördelarstege

När alla distanserna var monterade så skulle själva rälsen upp som man monterar solpanelerna på. Dessa fästs i distanserna och justeras sedan så man får en så rak skena som möjligt. Gissa om ett gammalt tak är skevt…

Montering av räls
Här har jag börjat att montera rälsen som solpanelerna senare skall monteras på

När all räls är monterad så är det bara att börja montera solcellerna. I ärlighetens namn så visste jag att det skulle bli jobbigt att montera solcellerna på detta taket med dess lutning samt varje solcellspanels tyngd. Jag köpte faktiskt tjänsten att montera panelerna av firman som jag köpte solcellerna av.

Montering av solceller
Nästan klart med all montering av solcellerna

Så hur blev resultatet av solcellsprojektet på ladan då? Eftersom allt var klart i september så har jag inte haft igång det över sommaren och sett dess maximala kapacitet men under de sämsta månaderna så har det producerat över förväntan. När jag skriver detta i mitten på mars så är det inte ovanligt att anläggningen producerar 80 – 90 kWh på en solig dag.

Kontrollpanel
Här kan man se att det hittills har producerat 45 kWh innan lunch (klockan går en timma före, egentligen är klockan 11:47) och denna dagen var vi uppe i 87 kWh. Vi tillfället som kortet togs så producerade cellerna 12.5 kW

Anläggningen består av en växelriktare som enbart skickar ut på nätet till skillnad från huset där jag lagrar energin i batterier innan jag skickar ut det på nätet.

Växelriktare
Växelriktare som skickar ut på nätet

Vad skall jag då med solcellerna till? Bra fråga eftersom jag inte har någon direkt förbrukare i ladan. Tanken var att ladda min el-bil och att jag skulle gå “minus” på vintern och “plus” på sommaren så att det jämnar ut sig men nu verkar det som om jag kommer att gå “plus” hela året.

El-bil
Min Renault Zoe 40 kW med en Easee laddare på väggen

Jag har faktiskt gått ett stycke längre genom att ansluta Tibber till min anläggning vilket gjort att jag sparat pengar och fått ut maximalt av anläggningen. Med Tibber så köper jag och säljer el på timbasis. När priset är som högst så säljer jag min solel till marknaden och när jag kommer hem så köper jag tillbaka den fast till ett lägre pris. Tibber kan nämnligen styra min laddbox som jag har till bilen. När jag ansluter bilen efter att ha kommit hem från jobbet så känner tibber av när priset är som lägst på natten och pausar min laddning tills dess. Jag har satt villkoret att bilen skall vara färdigladdad till kl 06.00 och sedan så får Tibber fixa resten. Jag kan ju säga att det är roligare att läsa elräkningen nu…

Tibber elräkning
Roligt att läsa elräkningen nu för tiden…

Summa summarum så tycker jag det är kul att följa hur mycket som cellerna producerar samt att veta att det gör gott för miljön. Vad det gäller Tibber så har jag hittills bara gott att säga om dem och skulle ni vilja ha Tibber som elleverantör så kan ni få 500 kr i bonus genom att använda Tibber koden 52447795